Afbeelding

Column: Sanderink

Algemeen

We woonden aan de Twistveenweg in het buitengebied van Enschede-Zuid en onze woonboerderij stond te koop. Reden voor menigeen om op zondagmiddag een ritje te maken en eens te kijken wat daar te koop stond. "Daar staat al een hele tijd een auto.", zei Margriet, "Volgens mij zit er ook iemand in." "Ik zal eens kijken.", zei ik en ging naar buiten. Zo'n vijftig, zestig meter voor de boerderij stond een Opel in de berm, een goede middenklasser, nieuw. Achter het stuur Gerard Sanderink. Ik liep naar hem toe en hij stapte uit. We gaven elkaar een hand en hij begon vragen te stellen over het huis. Ik nodigde hem uit en hij ging mee naar binnen. We hebben hem een snelle rondleiding door het huis gegeven. Later is hij nog eens met zijn vriendin langs geweest, die wij toevallig kenden. Hij heeft toen een bod uitgebracht, maar dat werd niks.

Enkele maanden later kocht hij een boerderij in de buurt. Die staat nu op instorten; de helft van het dak is al naar beneden gekomen en ook de schuren zijn niet al te best. Dat is jammer, want er zitten enkele authentieke elementen in, die als de boerderij in elkaar stort verloren gaan. Het bewust verwaarlozen van de boerderij is eeuwig zonde en bovendien verboden. Gemeente treedt op.

Gerard Sanderink staat vandaag (zaterdag 5 oktober) uitgebreid in de Tubantia. Niet met een interview zoals je zou verwachten, maar met een totaalverhaal, dat hij voor publicatie toegezonden heeft gekregen, maar waarop hij niet gereageerd heeft. In het verhaal wordt hij neergezet als een excentriekeling en dat is hij natuurlijk ook, maar daar zijn er meer van. Hoe ver gaat je privacy en heeft een rijk mens minder rechten op dat gebied, dan een ander? Gerard is een bekend persoon in deze regio, maar betekent dat, dat hij dan maar tegen publiciteit moet kunnen?

Stel dat je een eenvoudig burger bent, met een excentrieke hobby op het gebied van entertainment. Mag een journalist hierover schrijven? Niet zonder toestemming van betrokkenen lijkt mij. Nu heeft Sanderink zelf tijdens een rechtzitting een suggestie op het gebied van seks gedaan. Daarom zal een journalist zich vrij voelen om dat ook in een verhaal op te nemen. Je moet het niet willen Sanderink is de rijkste man van Overijssel en zijn imperium staat misschien wel op instorten. Dat betekent dat zijn leven op instorten staat. Als we nu afspreken dat de Overijsselse pers niet meer dat ene zinnetje over seks publiceert, dat Tubantia en RTV Oost dat ene zinnetje uit hun bestanden wissen, dat Sanderink niet meer daarover praat met wie dan ook, dat hij tot een deal komt met oud-werknemers, dat hij de boerderij in Enschede opknapt of verkoopt aan iemand die verplicht wordt het op te knappen, dan kan misschien de natuurlijke orde zich herstellen in Overijssel. Nu klopt het niet meer.

Jan Visser

Afbeelding
Kunststof kozijnen, rolluiken en meer 3 uur geleden
Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen voor de natuur.
Losser werkt aan aanleg van nog veel meer kruidenrijk grasland 23 mrt, 14:35
Afbeelding
Meer ruimte voor ondernemers 23 mrt, 14:23
Afbeelding
Zeven woningen op oude plek van Martinusschool 23 mrt, 13:30
Afbeelding
Twente Adventure Race deze zaterdag 22 mrt, 15:00
De afgelopen maanden ontvingen vele kazernes in Twente al hun nieuwe voertuigen. Nu is de kazerne in De Lutte aan de beurt.
Nieuwe tankautospuit voor brandweerkazerne De Lutte 22 mrt, 12:42
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
In stijl het voorjaar in met de jassencollectie van Sans-online 22 mrt, 11:48