Afbeelding

Column: Ook dat is Oldenzaal

Algemeen

OLDENZAAL - Vrijdagmiddag en af en toe ook midden in de week komt hij met zijn scootmobiel naar het oudste café van Oldenzaal, Stadscafé Moatman. Vroeger kwam hij daar regelmatig, toen speelde hij dagelijks zijn geliefde kaartspel Bonaken.

Hij kampt nu met een teruglopende gezondheid, waarbij je tijdens het contact waarneemt dat het geheugen hem af en toe in de steek laat. Ook neem je waar het traag reageren en handelen. Wanneer ik binnen kom, zit hij midden voor de bar op de kruk met zijn glaasje cola. Zijn vriendelijke groet en de blik in zijn ogen zeggen mij, dat hij nog graag even zou willen kaarten. Bonaken, zijn geliefde kaartspel. Er zijn daar kaartspelers die fanatiek en fel reageren bij het kaartspel en dat past beslist niet bij hem. Vandaar dat er kaartspelers zijn die liever niet met hem het kaartspel willen bedrijven. Ik noem het leeftijdsdiscriminatie of gezondheidsdiscriminatie.

Als niemand een aanvang wil maken om met hem te kaarten vraagt hij aan Gerrit, "zullen we nog even een potje kaarten?" Gerrit de sociaalvaardige man, sterk maatschappelijk betrokken, reageert spontaan en zegt: "Kaatje Knip doet mee en Jan ook wel." De kaartgroep is democratisch gevormd.

Bijna twee uur duurt ons spel, we kaarten voor een rondje, hij gaat een keer mee in de winst en een keer in het verlies. Slechts twee potjes kaarten en daar doen we maar liefst twee uur over. De twee consumpties van de twee verliezers. Wanneer het rond de klok van vijf loopt moet hij terug naar Gereia, waar het avondeten op hem wacht.

Voordat hij in zijn scootmobiel stapt komt daar zijn vriendelijke groet en met een stralende glimlach op zijn gezicht verlaat hij het voor mij sociale Stadscafé Moatman. Ook ik pak mijn fiets en onderweg komt vader Abraham even op de bagagedrager zitten. In mijn oor klinkt; "daar in dat kleine café, daar zijn de mensen gelijk en te vree." Het ouderdomsproces neemt ook bij mij een aanvang, soms is het moeilijk om het kaartje precies in het midden te knippen, en dat in een rijdende trein

Kaatjeknip september 2019

Afbeelding
Kunststof kozijnen, rolluiken en meer 5 uur geleden
Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen voor de natuur.
Losser werkt aan aanleg van nog veel meer kruidenrijk grasland 23 mrt, 14:35
Afbeelding
Meer ruimte voor ondernemers 23 mrt, 14:23
Afbeelding
Zeven woningen op oude plek van Martinusschool 23 mrt, 13:30
Afbeelding
Twente Adventure Race deze zaterdag 22 mrt, 15:00
De afgelopen maanden ontvingen vele kazernes in Twente al hun nieuwe voertuigen. Nu is de kazerne in De Lutte aan de beurt.
Nieuwe tankautospuit voor brandweerkazerne De Lutte 22 mrt, 12:42
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
In stijl het voorjaar in met de jassencollectie van Sans-online 22 mrt, 11:48