Afbeelding
Foto: archief

Bezoek de Molendag

Algemeen

DINKELLAND - Naast de nationale Molendag in mei vindt in in september de jaarlijkse Overijsselse Molendag plaats. Deze valt in de regel elk jaar samen met de nationale Monumentendag op 14 en 15 september.

Ook dit jaar nemen de Molens van de Molenstichting Lattrop-Tilligte weer deel aan deze jaarlijkse festijn. Dit keer geen uitgebreid randprogramma op de molens maar wel gratis rondleidingen met veel aandacht voor het molenaarschap. Op zaterdag 14 september openen de molens van de Stichting hun deuren om bezoekers een kijkje te laten in en rond deze imposante bouwwerken. Nadat de molens door de molenaars draaiklaar gemaakt zijn, op de wind gekruid en opgezeild, kan de vang los getrokken worden zodat het wiekenkruis in beweging kan komen. Bij voldoende wind kan er ook gemalen worden. De vier windmolens van de Stichting zijn namelijk allen korenmolen, waar in het verleden zowel voor boeren als voor bakkers en slagers meel werd gemalen. In verband met de strenge hygiëne-eisen wordt er momenteel alleen op de Oortmanmolen in Lattrop nog voor consumptie gemalen.

Mooie uitleg
Tijdens de gratis rondleidingen zullen de molenaars tekst en uitleg geven over de bouw en de werking van de molens en de diverse werktijden. Daarmee willen de molenaars tevens een indruk geven van het molenaarschap, in de hoop mensen enthousiast te maken om zich aan te melden als (leerling)molenaar. De molenstichting is namelijk (nog) steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Alle windmolens openen vanaf 10.00 uur hun deuren. De Nicolaasmolen en de Borgelinkmolen in Denekamp zijn beide tot 16.00 uur geopend evenals de Westerveldmolen in Tilligte. De Oortmanmolen in Lattrop sluit om 14.00 uur haar deuren. Vanaf 13.30 uur opent watermolen Singraven de deuren. Deze molen is momenteel, en ook tijdens molendag, hoofdzakelijk in functie als houtzaagmolen. Vroeger werd er olie geslaan en graan gemalen.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 15 uur geleden
Afbeelding
Wandelen in het Dinkeldal 20 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 20 apr, 11:27
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 19 apr, 16:13
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56