Zonneauto op reis

TWENTE - De zonneauto RED E van het Solar Team Twente is op weg naar Australië. Afgelopen vrijdag begon de lange reis, die ongeveer twee weken in beslag neemt. In oktober neemt het Twentse studententeam wederom deel aan de World Solar Challenge; een slopende race voor zonneauto's.

"De zonneauto is nu even uit ons zicht. En er kan natuurlijk van alles gebeuren tijdens de reis. In 2017 kwam de zonneauto bijvoorbeeld een week later dan gepland aan door vertraging onderweg. Dat soort verhalen maakt het transport extra spannend," vertelt teamlid Merel Oldenburg, verantwoordelijk voor transport en logistiek. "Het transport van RED E is een grote mijlpaal en de laatste in Nederland. We gaan nu echt naar Australië! Een moment waar we al een jaar naartoe werken."

Transportboxen
Afgelopen week hebben de teamleden van Solar Team Twente twee rode transportboxen ingepakt. In een van de dozen zit zonneauto RED E en in de andere alle materialen en gereedschappen die nodig zijn om de laatste testen mee uit te voeren. De transportboxen zijn speciaal voor de zonneauto en al het gereedschap ontworpen. "We willen natuurlijk niet het risico lopen dat de auto onderweg verschuift en daardoor een beschadiging oploopt. Daarom is deze box op maat gemaakt voor de zonneauto maar ook alle materialen," zegt Merel.

Accu per boot op weg
Niet alle onderdelen worden per vliegtuig vervoerd. De accu werd bijvoorbeeld al eerder per boot naar Australië verscheept. "Gelukkig hebben we afgelopen week te horen gekregen dat de accu is aangekomen in Australië," zegt Merel enthousiast. "De accu is een van de belangrijkste onderdelen van de auto, maar ook een van de moeilijkste onderdelen om te transporteren door de strikte regels die vanwege veiligheidsoverwegingen rondom accu's aanwezig zijn. De succesvolle aankomst van de accu geeft vertrouwen voor het transport van de zonneauto zelf." Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, de prestigieuze race voor auto's die rijden op zonne-energie.

Meer berichten