CDA: Buskaartje kopen moet een stuk makkelijker kunnen

TWENTE - Het CDA Overijssel heeft het provinciebestuur aangeschreven over de aanschaf van buskaartjes. Dit is onnodig ingewikkeld op dit moment, vinden ze.

Tegenwoordig kan men alleen met de bus reizen met behulp van een OV-chipkaart waarmee je in- en uitcheckt. Daardoor komen verschillende doelgroepen in moeilijkheden, waaronder ouderen die niet over een OV-chipkaart beschikken. Sommigen van hen vinden de aanvraag en het opwaarderen van zo'n kaart moeilijk, maar nog vaker heeft men geen chipkaart omdat ze simpelweg niet regelmatig met het openbaar vervoer reizen. Nu er niet meer contant betaald kan worden voor een busreis is een spontane rit vrijwel onmogelijk geworden. "Niet iedereen beschikt over een ov-chipkaart, zoals bijvoorbeeld mensen die niet goed mee kunnen komen in de digitale wereld. Ook voor hen moet het makkelijk zijn om een buskaartje te kunnen kopen. Er moeten voldoende verkooppunten zijn, waar je met contant geld een kaartje kunt kopen", aldus Bart van Moorsel, woordvoerder Verkeer en Vervoer van het CDA. Wat het CDA betreft moet het aantal verkooppunten worden op geschroefd.

Geen contant geld
De partij wil niet weer terug naar het contant afrekenen van kaartjes ter plekke in de bus, dat brengt te veel veiligheidsrisico's met zich mee voor de chauffeur. Van Moorsel: "Het CDA is het ermee eens dat er in de bussen zelf niet meer met contant geld betaald kan worden. De veiligheid van de chauffeurs is natuurlijk erg belangrijk." Het probleem zal volgens hen al deels verholpen zijn als er meer punten komen waar kaartjes wel contant kunnen worden betaald. Daarnaast zijn er meerdere technologische ontwikkelingen die in Overijssel nog niet worden ingezet in het openbaar vervoer. "Ik ben benieuwd naar de reactie op mijn vragen. Ik hoop dat we aan de hand van de reactie van de provincie een stap kunnen zetten en dat buskaartjes op meer plekken en makkelijker beschikbaar komen."

Toeristen
Niet alleen ouderen ondervinden hinder van de huidige gang van zaken. Ook voor toeristen is het huidige systeem niet gemakkelijk te hanteren. "In het buitenland is het heel gebruikelijk om via een app op je smartphone een kaartje te kopen. Als we dit in Overijssel kunnen aanbieden aan toeristen, komt dat de gastvrijheid van de provincie ten goede. Dat past bij een provincie waar toerisme zo belangrijk is voor de economie. Wij vinden dat het niet kunnen kopen van een buskaartje, niet de reden mag zijn dat je niet met de bus gaat in Overijssel, vandaar de vragen" licht Van Moorsel toe. Hoe dit er in de praktijk aan toe gaat bleek onlangs bij CDA Hardenberg gemeenteraadslid Anita Vetker-Kerssies. Zij gaf toeristen een lift naar hun bestemming in Slagharen nadat ze er niet in slaagden om daar met de bus te komen. Het probleem? Ze hadden geen OV-chipkaart en konden daarom niet inchecken in de bus. En dat terwijl het openbaar vervoer het meest gekozen vervoer is voor toeristen die de omgeving willen verkennen.

Schriftelijke vragen
Het CDA heeft nu vragen gesteld aan het provinciebestuur over dit onderwerp. Ze willen onder andere duidelijkheid over het benutten van nieuwe technologie waar dat nog niet gebeurt in het openbaar vervoer in Overijssel. Ook pleiten ze ervoor om de mogelijkheid te onderzoeken om meer verkooppunten van buskaarten te realiseren. Op dit moment kan het kopen van een buskaartje wel op verschillende, moderne manieren: met pinpas, creditkaart, OV-chipkaart en zelfs via de smartphone. Toch vindt het CDA dat de groep die deze middelen (nog) niet gebruikt, niet genegeerd mag worden. Zelf zien ze een oplossing in het aanbieden van buskaarten uit dezelfde automaten als waar men treinkaartjes kan kopen op de verschillende stations. Ook willen ze dat er wordt gekeken naar een samenwerking met de NS zodat men met een treinreis ook buskaartjes bestelt.

Meer berichten