Afbeelding

Strijd om de Zilverenkloot

Algemeen

OLDENZAAL - Grote delen van Twente zijn paars gekleurd door de struikheide die nu in bloei staat. Een van de mooie en sportieve plekjes in Twente is de Haarleheide baan.

Zondag 1 september ben ik te gast bij de klootschietwedstrijd waar Noord Twente en Zuid Twente weer de strijd tegen elkaar aangaan om de fel begeerde Zilverenkloot. De initiatiefnemer van destijds was de veelzijdige regionalist Jacobus Joannes van Deinse (1867-1947) auteur van de omvangrijke bundel "Uit het land van katoen en heide". Van Deinse was een culturele en maatschappelijke duizendpoot. In het kader van de viering van het zogeheten Vaderlandsch Historisch Volksfeest bij de gelegenheid van de opening van het Openlucht Museum te Arnhem (1919) streden de beste klootschieters uit Twente om de Zilverenkloot. Dit voorwerp, een zilveren bal, werd door van Deinse als hoofdprijs ter beschikking gesteld. De Twentse klootschieters koesteren dit kleinood als een soort relikwie. De Zilverenkloot, door van Deinse bedoeld als symbool van sportieve eenheid, werd een twistappel. Maar dat is gelukkig nu verleden tijd. G.J.J Luttikhuis, eigenaar van de Haarlerheidebaan, heeft er door de jaren heen voor gezorgd dat het weer een symbool is geworden van een sportieve strijd en een sportieve eenheid. Zijn zoon Gerard Luttikhuis nam na het overlijden van zijn vader in 1969 het voortouw en mede dankzij de inzet van "Meester Gerard Luttikhuis" heeft de Zilverenkloot weer een gedenkwaardig symbool gekregen. Na het overlijden van vader Gerard heeft zoon Ad Luttikhuis de organisatie rond het jaarlijkse treffen overgenomen. Op 1 september zal de lijfspreuk van grootvader Luttikhuis weer worden uitgesproken "Nen flinken, schot oet fiksen hand, loat soezen de kloot in Twenteland". Lees voor meer Het groot Klootschietersboek (Martin Meijerink, 2005)

Martin Meijerink.

Afbeelding
De Martinus en De Saller voeren actie tegen pesten 12 apr, 19:49
Staand v.l.n.r.: Marco Klein Poelhuis (Gemeente Losser), André Vennegoor (Vennegoor Installaties), Rick Keus (Stichting Konot), Frank Nijhuis (Stichting Konot), Wethouder Engels (Gemeente Losser), Gerrit Brouwer (Stichting Dorpshuis), Joost v/d Aa (Bouwbedrijf Van der Aa), Dennis Masselink (BCT Architecten), Marcel Mekelenkamp (Omgekeerd Bouwen), René Grote Beverborg (Thero), Huib Eshuis (BCT Architecten), Jan Wienk (WeConnext) en Hans Boes (WeConnext). Gehurkt v.l.n.r.: Huub Plegt (Gemeente Losser), Ramon Postma (ODIN Landschapsontwerpers) en Peter Hoomoedt (Gemeente Losser).
Start van bouw school en dorpshuis 12 apr, 18:15
Afbeelding
De elektrokarren gaan weer rijden in de gemeente Losser 12 apr, 12:04
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 10:04
Afbeelding
Nieuw seizoen van Oasefeuer 12 apr, 08:22
Afbeelding
Uitzonderlijke prestatie eerste batonshow Marly 11 apr, 19:15
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01
Afbeelding
Lossernaren helpen elkaar op weg 8 apr, 12:53