Extreme droogte vraagt om maatregelen

NOORDOOST-TWENTE - Ondanks dat de zomer tot nu toe niet altijd zonovergoten is, hebben we net als vorig jaar te maken met al een lange periode van droogte. Deze is nu dusdanig dat het Waterschap Vechtstromen maatregelen neemt voor verschillende gebieden, waaronder ook Oldenzaal.

Waterschap Vechtstromen heeft besloten om vanaf 18 juli een verbod in te stellen op het onttrekken van water uit oppervlaktewater zoals beken en stromen. Het was al sinds begin juli verboden om water uit stadsvijvers te halen. De verboden gelden voor delen van Overijssel en Drenthe waar geen water vanuit de IJssel en het IJsselmeer naartoe stroomt. Deze hoger gelegen delen zijn daardoor grotendeels afhankelijk van regenval voor een gezond waterpeil. Ook de omgeving van Oldenzaal valt onder deze gebieden.


Meer maatregelen
De kans is groot dat er binnen korte tijd meerdere maatregelen getroffen zullen worden. Hoewel het op dit moment nog is toegestaan om water te onttrekken uit grondwater, ziet het er naar uit dat ook dat verbod binnen afzienbare tijd zal ingaan. Waterschap Vechtstromen besloot eerder al dat een dergelijk verbod kan ingaan als het neerslagtekort de 250 millimeter aantikt. Deze grens is nog niet bereikt, maar met de huidige weersverwachting ziet het er naar uit dat dit binnen afzienbare tijd nog wel gaat gebeuren.

Meer berichten