<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195427&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlosser.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Column: Wij laten ze niet ongemerkt verdwijnen!

Mensen worden steeds ouder. Maar is onze samenleving wel op ons ouderen ingesteld? Er zijn initiatieven te bespeuren dat de aandacht voor ouderen meer en meer vorm krijgt. Het verheugt mij dat nieuwe initiatieven zich aandienen. De medioren zijn de toekomstige senioren en vooral van deze mediorengroep verwacht ik ook de initiatieven.

Afgelopen maandag werden de bewoners van de Mariahof met of zonder rollator naar onze Plechelmus Basiliek gereden om daar met elkaar ietwat verlaat het feest van onze stadspatroon Plechelmus te vieren. Daar waren de medioren als vrijwilliger goed vertegenwoordigd, maar nog meer plezier beleefde ik bij het zien dat het "jonge spul" ook bereid was om het "oude spul" te plezieren.
Vroeger ging dat anders, mijn oma en opa woonden aan de overkant in de Carmelstraat en de oversteek was zo gemaakt. Dagelijks, vooral na schooltijd, was het de gewoonte om eerst naar oma en opa te gaan en daarna pas naar huis. Met voldoening kijk ik op die jeugdjaren terug.

Nu de jaren voorbij vliegen en de eenzaamheid onder ouderen toeneemt en wanneer je daarnaast ook nog eens geconfronteerd wordt met een naaste die dementie krijgt of al heeft, dan ligt er een zware last op je schouders. Wij Oldenzalers laten onze ouderen toch niet zo maar verdwijnen!

Een groep van gepensioneerde spoormannen en -vrouwen komen eens per maand bijeen om gezamenlijk te eten in de stationsrestauratie te Oldenzaal. De clustermanager van het station biedt ons ouderen aan om een ochtend in de week gezamenlijk koffie te komen drinken en verhalen te delen.

Zo bewonder ik ook het initiatief van twee Oldenzaalse dames die een koor willen oprichten voor mensen met dementie en de mantelzorgers. Meezingkoor "Vergeet mij niet" gaat het koor heten. Weet dat zingen en bewegen heel goed is voor mensen met dementie maar ook voor jou, de vrijwilliger die de ouderen niet ongemerkt wil laten verdwijnen. Zo valt te constateren dat er veel initiatieven zijn die voor ouderen en eenzamen de poort opent tot deelname. Geraniums staan in de vensterbank achter het raam, maar een kansrijke uitdaging ligt buiten aan de andere kant. Trek erop uit, toon initiatief en haal de eenzame oudere uit haar isolement.

Hart van Oldenzaal wil u graag behulpzaam zijn, maar ook de Oldenzaalse ouderenadviseurs Karin Lubbers (Impuls) www.impuls-oldenzaal.nl en Johanny Visschedijk ( KBO-PCOB) www.voa-oldenzaal.nl kunnen u behulpzaam zijn en u voorzien van advies.

Kaatjeknip juli 2019

Reactie:
knipkaatje@gmail.com


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195427&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlosser.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195440&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlosser.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195428&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlosser.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>