Afbeelding

Maak uw eigen keuze duidelijk over wensen orgaandonatie

Algemeen

TWENTE - De nieuw in te voeren donorwet komend jaar lijkt nu al het gewenste effect te hebben: steeds meer mensen hebben de afgelopen tijd hun keuze over wel of geen donorschap vast laten leggen in het register. Inmiddels heeft 42 procent van de Nederlanders boven de 12 jaar een keuze geregistreerd.

De keuze om al dan niet organen af te staan na de dood is op dit moment nog iets dat een actieve handeling vergt, of in ieder geval een gesprek met de familie om wensen duidelijk te maken. Maar het gevolg hiervan is wel dat veel mensen tot nu toe geen keuze vast hebben laten leggen. In zo'n geval beslist de familie over al dan niet doneren, maar ook dit gaat lang niet altijd door wanneer er onduidelijkheid of onenigheid ontstaat over uw wensen.

Ja of nee
Met deze achtergrond gaat op 1 juli 2020 de nieuwe donorwet in. Alle Nederlanders vanaf 18 jaar worden dan automatisch geregistreerd als 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'. Het is dus omgedraaid ten opzichte van het huidige systeem, waarbij mensen een keuze vóór donatie maken. Het actief maken van een keuze is belangrijk om duidelijkheid te scheppen in uw wensen. Inmiddels is 42 procent van de mensen van 12 jaar en ouder geregistreerd, ruim 57.000 meer mensen dan in april vorig jaar. Van deze geregistreerden geeft 31 procent expliciet geen toestemming voor orgaandonatie. Het lijkt er dus op dat inderdaad ook meer mensen bewust kiezen om juist wel orgaandonor te worden, wat goed nieuws is voor mensen die op een wachtlijst staan. Kijk voor het registreren van uw keuze en meer informatie op: www.donorregister.nl

Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen voor de natuur.
Losser werkt aan aanleg van nog veel meer kruidenrijk grasland 23 mrt, 14:35
Afbeelding
Meer ruimte voor ondernemers 23 mrt, 14:23
Afbeelding
Zeven woningen op oude plek van Martinusschool 23 mrt, 13:30
Afbeelding
Twente Adventure Race deze zaterdag 22 mrt, 15:00
De afgelopen maanden ontvingen vele kazernes in Twente al hun nieuwe voertuigen. Nu is de kazerne in De Lutte aan de beurt.
Nieuwe tankautospuit voor brandweerkazerne De Lutte 22 mrt, 12:42
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
In stijl het voorjaar in met de jassencollectie van Sans-online 22 mrt, 11:48
Het team van Gastouderopvang Linds.
Gezellige opvang bij Gastouder Linds 22 mrt, 11:30