Ooievaar, bezorger van het goede of het boze?

Het is dinsdagmorgen 11.30 uur en heb afgesproken met de clustermanager van de stationsrestauratie. We hebben het voornemen om naar de Bels in Mander te rijden. Want Martin Bels is ingegaan op mijn oproep voor een piano op het station te Oldenzaal. Aan tafel met de rug naar ons toe zit een man die het voor nemen heeft om met de trein naar Hengelo te gaan.

Ik denk dat ik hem ken, is mijn gedachte. Wanneer ik vraag ben je het nu wel of niet, draait hij zich om en ja hoor het is Marinus . Pastor, dichter, schrijver, raadsheer Marinus van den Berg. Hij staat op en komt spontaan bij ons aan tafel zitten. De herkenning is nu wederzijds want er waren eerdere ontmoetingen.

En waar houden jullie je mee bezig? Was de vraag. Wij vertellen hem dat we het voornemen hebben om na de koffie naar Mander te rijden naar de Bels om de piano te beoordelen die Martin Bels na mijn Facebook-oproep heeft aangeboden. Wanneer hij hoort dat Jeroen de clustermanager is van de stationsrestauratie, staat hij op, opent zijn koffer en leest voor uit ,,Dicht op de dag” (een verhalen bundel), die diezelfde avond nog zal worden gepresenteerd. Op bladzijde 121 staat het verhaal ,,Een gehaktbal op vrijdag de dertiende”, ik raad u aan dit verhaal te lezen, het gaat over de Werkwijzer en zijn medewerkers, hartverwarmend.

Jeroen en ik krijgen beide een gesigneerd exemplaar en dat ruim voor de boekpresentatie die dezelfde avond bij boekhandel Broekhuis in Hengelo nog moet gaan plaatsvinden. En plots komt het verhaal van de ooievaars ter sprake.

De ooievaars die hun nest hadden gebouwd op het bovenleidingsportaal van de spoorlijn in De Lutte. De mythe van de ooievaar is, dat ze baby's afleveren. Ooievaars, bezorgers van het goede, het zijn de bezorgers van nieuw leven. Op miljoenen geboortekaartjes als zodanig afgebeeld. Maar ooievaars zijn ook rovers, de dief, die eieren steelt van de weidevogels. Dief, rover die instaat is om je vijver leeg te roven, net zoals de reiger dat doet.

De schutter? De mensen veroordelen hem of haar al voor dat ze de reden van het doden van deze ooievaar weten. Is het een gefrustreerde man of vrouw die zijn kinderwens niet in vervulling heeft zien gaan. Of toch iemand die in de buurt woont van het ooievaarsnest en een vijver bezit waaruit deze ooievaar mogelijk al veel pracht exemplaren van zijn Koi karpers heeft doen verdwijnen. De vraag blijft wie? Een ding is zeker het is een gefrustreerd persoon, iemand die hulp nodig heeft. Schutter als je dit leest schroom niet, mogelijk kan ik zonder te vooroordelen je behulpzaam zijn. Mail.

Kaatjeknip mei 2019
Reactie: knipkaatje@gmail.com

Foto: het Ooievaarspaar te De Lutte

Meer berichten