In memoriam Jan Hoogeveen

Afgelopen maandag 06 mei is op 96-jarige leeftijd overleden Jan Hoogeveen, culinair grootmeester.

In 2010 werd zijn laatste kookboek uitgeven "Koken en kunst", maar naast zijn culinaire verdiensten en vele onderscheidingen die hij ontving voor de kookkunst was hij daarnaast een begaafd schilder.
Jan Hoogeveen kende een grote internationale reputatie. Hij zwaaide acht jaar de scepter over Hotel het Grote Zwaantje in De Lutte. Daar ontving hij in 1955 de eerste prijs met deelname aan Salon Culinaire International. In 1960 opende hij "De Gouden Pollepel" een restaurant dat als aanwinst werd beschouwd voor de stad Enschede en voor de regio Twente. Hier ontving hij gasten als Louis Armstrong en zijn band. Ook Gert en Hermien waren vaste gasten bij de Gouden Pollepel. In 1986 werd hem de De Zilveren koksmuts uitgereikt. In 1986 was hij medeverantwoordelijk voor het inhuldigingsdiner van Hare Majesteit Beatrix. Hij werd benoemd tot Grootmeester van het huis van H. M. de Koningin en Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Hoogeveen schreef meer dan 25 kookboeken en was daarnaast jarenlang hoofdredacteur van het culinaire weekblad "Smakelijk eten", een uitgaven van Misset Doetinchem. Als productontwikkelaar was hij werkzaam bij Johma salades en bevriend met eigenaar Johan Scheur. Hij werd onderscheiden bij "The Internationaal Associatie of Masters of Microwave”. Magnetron-kookboeken en vele andere kookboeken zijn van zijn hand verschenen.
Jan Hoogeveen was bevriend met Cas Spijkers†, die als collega hem prees voor zijn verdiensten in de vorm van prachtige recepten en prachtige doeken door Jan Hoogeveen geschilderd.

De crematie heeft plaats gevonden in besloten kring.

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Meer berichten