Afbeelding
Foto: Picasa

Het is de tijd van de midwinterhoorn!

Algemeen

Het geluid van de midwinterhoorn draagt ver, heel ver. Wie het eenmaal heeft gehoord en daarnaast bekent is met het Zonnewende-feest, vergeet het geluid nooit meer. Het traditionele midwinterhoornblazen is al eeuwenoud. Niet voor niets is het midwinterhoornblazen geplaatst op de lijst van het nationaal immaterieel erfgoed van de Unesco. Jongeren zijn en worden geënthousiasmeerd om het midwinterhoornblazen in stand te houden en voort te zetten. 

OLDENZAAL - De Advent in blazen, het aankondigen van de komst van het Christuskind dat geboren gaat worden. Keer op keer, ieder jaar weer ook in de Adventstijd de boodschap van vrede op aarde verkondigen. Velen met mij zijn dan ook verheugd dat de traditionele Midwinterhoornwandeling met verhaal op zondag 3 december weer zijn doorgang gaat vinden. De Stichting Mirrewinterhoornbloazers Oln’zel organiseert opnieuw deze jaarlijkse gezellige Midwinterhoorn Wandeltocht. Tijdens de wandelingen kunnen de deelnemers genieten van de klanken van de midwinterhoorn. 

Twee routes
De wandeling kent twee routes van 7 en 11 kilometer door de prachtige natuur van Oldenzaal en omgeving waarbij je onderweg op verschillende plekken groepen midwinterhoornbloazers passeert die hun verhaal doen. Ook vertellen ze over het zelf maken van een midwinterhoorn.

Leuke tocht
Elk jaar trekken honderden mensen de wandelschoenen aan om dit evenement mee te maken! Wil jij dit jaar ook meewandelen? Dat kan, leuk dat je er bij bent. De wandeling start bij het NS treinstation in Oldenzaal waar voldoende parkeergelegenheid is. In de voorverkoop kun je je startbewijs kopen bij Oldenzaal Promotie. De kosten zijn 4 euro voor een volwassene - dit is inclusief boekje over de wandeling en omgeving, consumptie en kop snert op het eindpunt - en voor kinderen 3 euro. Koop je je startbewijs bij de start? Dan kost het een euro meer!

Startmogelijkheden
Je hebt de vrijheid om de wandeling te starten op het tijdstip dat je zelf uitkomt. Bij de 7 kilometer route kun je vertrekken tussen 10.30 en 14.00 uur en bij de 11 kilometer route tussen 10.30 en 13.00 uur. De wandeling met het verhaal is een prachtige wandeling voor jong en oud, dus koop een kaartje, trek de wandelschoenen aan en ga op zoek naar het verhaal. Iedereen, jong en oud, is van harte welkom. De blazers hebben er zin in om hun verhalen te vertellen en de oale roop te laten horen. Even als vorig jaar wordt een grote opkomst verwacht.

Meerdere evenementen
De Mirrewinterhoornbloazers blazen vanaf de eerste adventszondag. Op Drie Koningen wordt het seizoen afgesloten met een demonstratie in de Palthetuin. In de tussentijd zijn de blazers te zien en te horen op de kerstmarkten, en evenementen in de binnenstad en bij woonzorgcentra. Wanneer is de winter zonnewende 2023? Op het noordelijk halfrond vindt de winter zonnewende plaats op 22 december om 03:28 GMT. Op 22 december wordt in de Plechelmusbasiliek de Zonnewende gevierd.

De tocht trekt elk jaar weer een breed publiek.
Afbeelding
Kerstdorp brengt weer gezellige december-sfeer in Denekamp 9 dec., 13:37
Afbeelding
Internationaal restaurant Hestia 8 dec., 15:58
Afbeelding
Muze Kwartet treedt op in het Stadsheater De Bond 8 dec., 15:28
Afbeelding
Irritatie over parkeerkosten 8 dec., 15:05
Afbeelding
Volop genieten bij de 37-ste Snertloop 8 dec., 13:58
Afbeelding
René Heupink uit Overdinkel geridderd 8 dec., 12:44
Afbeelding
Kerstverhaal in schilderkunst 2 dec., 10:37
Afbeelding
Gabbiano: stijlvol én met oog voor kwaliteit! 2 dec., 09:55