Afbeelding

Het gaat altijd om de liefde

Algemeen

Wanneer je gaat trouwen, kun je bij de gemeente een trouwambtenaar kiezen, ofwel een Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand; kortweg BABS.

Wanneer het een spoedhuwelijk betreft, dan wordt er een BABS aangewezen. Dit betekent meestal dat de bruid of bruidegom ernstig ziek is en dat er binnen een paar dagen getrouwd gaat worden, als een Officier van Justitie ermee akkoord is. En dat is deze eigenlijk altijd, na het lezen van de benodigde doktersverklaring.

Van de ene dag op de andere was de bruidegom, die mijn leeftijd had, ongeneeslijk ziek geworden. En er was geen houden meer aan! Een wensenlijst van een verliefd stel werd een bucketlist en daarop stond de liefde bezegelen met een huwelijk.

‘Ze wilden een feestje maken van hun trouwdag; geen treurige toestanden’

Hoewel het duidelijk was dat de bruidegom heel ziek was, wilde het bruidspaar een feestje maken van hun trouwdag; geen treurige toestanden. Ze straalden dan ook allebei op ‘hun’ dag en met liefde en plezier heb ik hen in de echt verbonden.

Enkele weken later ontving ik bericht van de bruid, dat haar geliefde was overleden en ze vroeg of ik zijn uitvaart wilde regelen. Een bijzonder verzoek.

Het voelde vertrouwd om bij haar thuis te komen en in alle rust hebben we, met de familie, een liefdevol en gedenkwaardig afscheid gecreëerd. Ook de rol van de noabers hierin was onvergetelijk.

Enige tijd na de uitvaart ging ik bij haar koffiedrinken om te horen hoe het met haar ging. 

Er was verdriet, omdat ze de liefde, die ze had gevonden, letterlijk was verloren en die figuurlijk een andere vorm had gekregen. Er was vermoeidheid van het doorleven en verwerken van die verdrietige en zware periode. Er was ook kracht en moed, omdat hij haar op het hart had gedrukt dat zij verder moest met haar leven; ze was nog veel te jong om als weduwe door het leven te gaan. Als hij daarbij, vanaf de andere kant, een handje kon helpen, zou hij dat zeker doen.

Ook wilde zijzelf niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze vertelde, dat ze een nieuwe auto had gekocht en dat er op korte termijn een hondje zou komen. “Ik heb gezien hoe kort het leven kan zijn; hoe de dood je kan overvallen. Ik stel daarom geen wens meer uit.”

Enkele maanden later ontmoette ze een fantastische man met wie ze een enorme klik had. Een tweede grote liefde was haar gegund. Ze greep deze kans op nieuw geluk, omdat ze luisterde naar haar hart. Het was dan ook heel bijzonder voor mij om ook haar tweede huwelijk te mogen voltrekken en opnieuw de liefde te mogen bezegelen.

Waarom deel ik dit verhaal? Omdat het mocht van de bruid, maar vooral omdat het in het leven gaat om de liefde. In iedere tijd, in elk moment en in elke vorm. Al-tijd!

Marleen Bode
uitvaartspreker en
trouwambtenaar
T: 06 5353 5605

www.marleenbode.nl 

Afbeelding
Kerstdorp brengt weer gezellige december-sfeer in Denekamp 9 dec., 13:37
Afbeelding
Internationaal restaurant Hestia 8 dec., 15:58
Afbeelding
Muze Kwartet treedt op in het Stadsheater De Bond 8 dec., 15:28
Afbeelding
Irritatie over parkeerkosten 8 dec., 15:05
Afbeelding
Volop genieten bij de 37-ste Snertloop 8 dec., 13:58
Afbeelding
René Heupink uit Overdinkel geridderd 8 dec., 12:44
Afbeelding
Kerstverhaal in schilderkunst 2 dec., 10:37
Afbeelding
Gabbiano: stijlvol én met oog voor kwaliteit! 2 dec., 09:55