Afbeelding

Kindergemeenteraad gaat meepraten over thema’s die zij belangrijk vinden

Algemeen

LOSSER - In de groepen 7 van een aantal basisscholen in de gemeente Losser vonden afgelopen dinsdag de verkiezing voor de kindergemeenteraad plaats. Een leerling uit elke groep 7 is uitgekozen om deel te nemen aan de raad. In oktober zullen de kinderen een kinderburgemeester uit hun midden kiezen en op 8 november worden dan de kinderburgemeester en kindergemeenteraad geïnstalleerd.

De kinderburgemeester en -gemeenteraad gaan in de gemeente Losser meepraten over thema’s die zij belangrijk vinden.

Wethouder van inwonersparticipatie, Marian Oosterbroek: “Met dit initiatief willen we kinderen aanmoedigen om mee te denken over thema’s die hen aangaan. Via de kindergemeenteraad en -burgemeester kunnen kinderen straks hun ideeën inbrengen en hun mening laten horen. Hierdoor weten wij ook beter wat de wensen en ideeën van kinderen in onze gemeente zijn. We gaan hun input heel serieus nemen en ook echt kijken hoe we dat kunnen gebruiken. Daarnaast leren kinderen wat het betekent om in een democratie te leven en hoe die in z’n werk gaat. Dat begon vandaag al, met het stemmen wie uit de klas de rest in de raad mag vertegenwoordigen.”

De gemeente is erg benieuwd met wat voor input de kinderen gaan komen. “We merken dat problemen zoals het klimaat ook echt al bij hen spelen en dat ze daar oplossingen voor willen bedenken. Kinderen bekijken de wereld toch op een andere manier. Door hun onbevangenheid komen kinderen vaak met hele verfrissende en creatieve ideeën. Dit zagen we ook in juni jl. bij het project Adoptidee! Waar basisschoolkinderen creatieve oplossingen bedachten voor bedrijven en de gemeente. Zoals: “Stop met het onnodig weggooien van apparaten maar maak er kunst van”. Wij kijken ernaar uit om kinderen bij meer vraagstukken te betrekken”, aldus wethouder Oosterbroek.

8 november worden de kinderburgemeester en -gemeenteraad feestelijk geïnstalleerd. Daarna gaat de kindergemeenteraad aan de slag met wensen en ideeën die de basisscholen hebben ingediend. Tijdens de kindergemeenteraadsvergaderingen werken de kinderen de ideeën uit. Die worden vervolgens met het college en de gemeenteraad verder verkend en uitgewerkt.
(Foto’s: Daltonschool de Wegwijzer en Katholieke Basisschool Veldzijde.)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Kerstdorp brengt weer gezellige december-sfeer in Denekamp 9 dec., 13:37
Afbeelding
Internationaal restaurant Hestia 8 dec., 15:58
Afbeelding
Muze Kwartet treedt op in het Stadsheater De Bond 8 dec., 15:28
Afbeelding
Irritatie over parkeerkosten 8 dec., 15:05
Afbeelding
Volop genieten bij de 37-ste Snertloop 8 dec., 13:58
Afbeelding
René Heupink uit Overdinkel geridderd 8 dec., 12:44
Afbeelding
Kerstverhaal in schilderkunst 2 dec., 10:37
Afbeelding
Gabbiano: stijlvol én met oog voor kwaliteit! 2 dec., 09:55