Naast het vervoer zelf bieden de vrijwillige chauffeurs ook vaak wat ondersteuning.
Naast het vervoer zelf bieden de vrijwillige chauffeurs ook vaak wat ondersteuning.

ANWB AutoMaatje Losser: al vijf jaar steun in lokale mobiliteit

Algemeen

ANWB AutoMaatje is een landelijk project om een laagdrempelige, lokale vervoersdienst aan te bieden. De insteek is dat vrijwilligers mensen vervoeren die zelf niet meer zo mobiel zijn. Zij doen dit dan met de eigen auto tegen een vaste kilometervergoeding. Vijf jaar geleden ging dit van start in Losser; tijd dus voor een feestje.

LOSSER - Fundament draagt zorg voor de uitvoering van deze dienst. Door de jaren heen is deze gegroeid qua bekendheid en omvang. “We zijn begonnen met een paar vrijwillige chauffeurs om minder mobiele plaatsgenoten te vervoeren en ondertussen zijn we uitgegroeid naar een team van ruim 32 chauffeurs die allemaal vol passie en persoonlijke gedrevenheid hun buurtgenoten vervoeren in Losser. Van een paar ritten per maand naar 2.500 ritten afgelopen jaar!”

ANWB AutoMaatje is veelzijdig inzetbaar. Een bezoek aan de kapper, familie of winkelen in de buurt wordt daardoor weer mogelijk. Het openbaar vervoer is niet altijd een alternatief, zoals een deelnemer vertelt: “Dat komt niet overal. En ANWB AutoMaatje is van en voor de gemeente. Een rit kost 35 cent per kilometer. Dat vind ik een nette prijs. Ik ben er heel erg blij mee.”

Vrijwillige ANWB AutoMaatjes zijn van onschatbare waarde. Het is veel meer dan alleen vervoer, het gaat echt om het ‘maatje’ in dit concept. De chauffeurs rijden met hun eigen auto naar de gewenste locatie, maar helpen ook als dat nodig is. Een van de chauffeurs: “Als het nodig is, dan help ik met het doen van de boodschappen of zet ik die in de keuken. Een klein gebaar, maar mensen zijn zo dankbaar. En het persoonlijk contact is ook zo leuk. Even aandacht voor iemand kan een dag goedmaken. En mijn dag ook!”

ANWB AutoMaatje doet er voor zowel de deelnemers als de chauffeurs toe. Door de ritjes maken mensen contact en kunnen deelnemers weer ergens komen. Ze krijgen hun zelfstandigheid terug. Het unieke aan het concept is dat het heel laagdrempelig is. Als deelnemer hoef je nergens lid van te zijn. En de vrijwilligers kunnen zelf aangeven wanneer ze een rit willen rijden. Ze zijn niet gebonden aan vaste tijden.

Wil je meer weten over ANWB AutoMaatje, of wil je meedoen als deelnemer of vrijwilliger? Neem dan contact op met 053-5369402, ANWBautomaatje@fundamentlosser.nl of kijk op: www.fundamentlosser.nl 

Afbeelding
Een avondje uit met het Blauwnet Avondretour 24 sep., 18:22
Afbeelding
Expeditie Springendal: voor natuurliefhebbers 24 sep., 13:39
Afbeelding
Verenigingen uit Losser zaterdag op pad voor de Grote Clubactie 23 sep., 17:31
Afbeelding
Laat gratis tegels ophalen 23 sep., 12:09
Afbeelding
Kindergemeenteraad gaat meepraten over thema's die zij belangrijk vinden 23 sep., 08:03
Afbeelding
Jimme Nordkamp in top 25 22 sep., 17:48
Afbeelding
Echtpaar Hoppe-ten Bos viert 60-jarig huwelijk 22 sep., 13:20
Afbeelding
Adviesdag voor grensgangers 22 sep., 11:19