Het was een gezellig toernooi onder perfecte weersomstandigheden.
Het was een gezellig toernooi onder perfecte weersomstandigheden. Foto: Picasa

Geef het volk brood en spelen!

Algemeen

Brood en spelen betekent letterlijk ‘eten en amusement’. Het wordt vaak wat spottend gebruikt in de betekenis ‘de dingen waarmee je het volk tevreden houdt.’ De bedenker was de Romeinse schrijver Juvenalis. Tevredenheid alom was er afgelopen zaterdag bij het jaarlijks Oldenzaalse Graanzak Smiet’n. 

OLDENZAAL - De bedenker van het Graanzak Smiet’n is Oldenzaler Bart Van den Eijnde. Hij liet het brood achterwege en zorgde er voor dat in de Tuin van Soer op het grasveld naast stadsbrouwerij De Bombazijn het brood werd vervangen door een heerlijk Bombazijn biertje of een wijntje. 

In een ongedwongen sfeer kon jong en oud genieten van het Graanzak Smiet’n. Het was al weer de derde keer op rij dat dit evenement werd gehouden. Het was niet alleen een sportief, maar vooral ook een sociaal gebeuren. Graanzak Smiet’n moet een blijvertje blijven, want succes is verzekerd.

Maar liefst 48 teams van minimaal vier spelers deden afgelopen zaterdag mee aan het toernooi. De ruimte in de Tuin van Soer is relatief beperkt; daardoor moesten enkele teams worden afgewezen. Teleurstelling als gevolg bij enkelen, maar dat mocht de pret en het plezier van de dag niet drukken. Acht veldjes werden opgezet, knus en dicht bij elkaar. Fanatieke Graanzak Smieters die waren er en gingen een sportieve strijd met elkaar aan. Je staat er bij en kijkt er naar, het fanatiek bezig zijn om zo goed mogelijk te scoren en er werd geoogst.

Dit jaar waren er geen buitenlandse deelnemers en ook de Nederlandse kampioenen lieten het afweten dit jaar. Eerlijk gezegd heb ik ze niet gemist. Wat ik wél heb gemist waren de Oldenzaalse senioren, ook wij moesten toekijken maar ik had graag met de mannen van de Praattafel mee gedaan aan het evenement. Begrip, ja zeker. Maar wat zou het fijn zijn dat ons de kans ook wordt geboden.

Organiseer bijvoorbeeld op de vrijdag voorafgaand aan het toernooi een extra toernooi voor senioren en mensen met beperking. Sluit ze niet buiten. Op het veldje bij het Palthehuis is voldoende plek voor senioren. Hoofd- en handcoördinatie, bewegen, bukken en oprapen en samen gezellig in de weer zijn. Een leuke manier om actief te blijven voor deze doelgroep. Mijn idee, Bart doe er wat mee!

Afbeelding
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 20 apr, 11:27
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 19 apr, 16:13
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Ook Losser moet zich inspannen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen, om doorstroom in de asielketen op peil te houden.
Gemeenteraad positief over plan opvang Dinkeloord 19 apr, 15:06
Afbeelding
26 kandidaten burgemeester 19 apr, 14:10