Het Twents is nog springlevend; ook de jeugd heeft een zekere interesse.
Het Twents is nog springlevend; ook de jeugd heeft een zekere interesse. Foto: Picasa

Kom naar De Lutte en je bent verloren!

Algemeen

Traditiegetrouw organiseert de Heemkundevereniging de Dree Marken uit De Lutte elk voorjaar een dialectavond. Ook afgelopen woensdagavond was dat het geval. 

DE LUTTE - Ruim 120 leden en niet leden waren naar de voorjaars-dialectavond getogen in het dorpshoes Erve Boerrigter in De Lutte. De Dree Marken is een van de weinige heemkunde verenigingen die deze traditie in ere houdt. Het was volle bak en stoelen moesten worden bij gezet. Leden en niet-leden uit heel Twente en het brede grensgebied waren naar De Lutte gekomen om op deze avond te genieten van woordkunst, voordracht en muziek. 

Het Noll’nkoor uit Haaksbergen zorgde met de meezingers ervoor dat het publiek van harte meezong. Opvallend was dat over Haaksbergen in De Lutte werd gezongen en dat niet het lied van de Lutterse tekstschrijver en muzikant Appie Koop † ten gehore werd gebracht. Verhalen verteller en columnist Gerrit Dannenberg uit Rijssen had met zijn woord voordracht bijzondere aandacht van het publiek.

“Reeds dertien jaar zijn we bezig”, aldus Harry Nijhuis die binnen de Dree Marken deel uitmaakt van de werkgroep dialect. Twents is zeker niet uit de aandacht en oet de tied, Twents is een levendige taal het is geen dooie taal, immers Twents leeft. En het leeft zeer zeker en niet alleen onder de oudere Twentenaren, maar ook bij onze jongeren en dat stemt tevree. En dat zal zeker het geval zijn, gelet op de jeugdige aanwas. Ze lieten van zich horen en zien, deze twee jeugdige modersprokers, Jidde Damink en Job Koekoek uit groep 8 van de Plechelmusschool in De Lutte. Juf Ria Nijhuis heeft haar leerlingen het Twents met de paplepel ingegeven. Ook in Twente verandert veel maar een pleidooi houden voor onze Twentse taal is op zijn plaats.

De avond werd afgesloten met een woord-kennisquiz met petje op en petje af. De vragen gingen mijn petje te boven. Dus toog ik naar huis met een goed gevoel en een gratis petje. Onderweg naar huis terug toch maar even Appie Koop † opgezet: “Kom naar de Lutte en je bent verloren”.

Kijk voor meer informatie over de historische vereniging De Dree Marken ook eens op hun website: www.dedreemarken.nl Naast de dialectavond houden zij ook geregeld andere activiteiten.

Afbeelding
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 20 apr, 11:27
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 19 apr, 16:13
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Ook Losser moet zich inspannen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen, om doorstroom in de asielketen op peil te houden.
Gemeenteraad positief over plan opvang Dinkeloord 19 apr, 15:06
Afbeelding
26 kandidaten burgemeester 19 apr, 14:10