Het Twents is nog springlevend; ook de jeugd heeft een zekere interesse.
Het Twents is nog springlevend; ook de jeugd heeft een zekere interesse. Foto: Picasa

Kom naar De Lutte en je bent verloren!

Algemeen

Traditiegetrouw organiseert de Heemkundevereniging de Dree Marken uit De Lutte elk voorjaar een dialectavond. Ook afgelopen woensdagavond was dat het geval. 

DE LUTTE - Ruim 120 leden en niet leden waren naar de voorjaars-dialectavond getogen in het dorpshoes Erve Boerrigter in De Lutte. De Dree Marken is een van de weinige heemkunde verenigingen die deze traditie in ere houdt. Het was volle bak en stoelen moesten worden bij gezet. Leden en niet-leden uit heel Twente en het brede grensgebied waren naar De Lutte gekomen om op deze avond te genieten van woordkunst, voordracht en muziek. 

Het Noll’nkoor uit Haaksbergen zorgde met de meezingers ervoor dat het publiek van harte meezong. Opvallend was dat over Haaksbergen in De Lutte werd gezongen en dat niet het lied van de Lutterse tekstschrijver en muzikant Appie Koop † ten gehore werd gebracht. Verhalen verteller en columnist Gerrit Dannenberg uit Rijssen had met zijn woord voordracht bijzondere aandacht van het publiek.

“Reeds dertien jaar zijn we bezig”, aldus Harry Nijhuis die binnen de Dree Marken deel uitmaakt van de werkgroep dialect. Twents is zeker niet uit de aandacht en oet de tied, Twents is een levendige taal het is geen dooie taal, immers Twents leeft. En het leeft zeer zeker en niet alleen onder de oudere Twentenaren, maar ook bij onze jongeren en dat stemt tevree. En dat zal zeker het geval zijn, gelet op de jeugdige aanwas. Ze lieten van zich horen en zien, deze twee jeugdige modersprokers, Jidde Damink en Job Koekoek uit groep 8 van de Plechelmusschool in De Lutte. Juf Ria Nijhuis heeft haar leerlingen het Twents met de paplepel ingegeven. Ook in Twente verandert veel maar een pleidooi houden voor onze Twentse taal is op zijn plaats.

De avond werd afgesloten met een woord-kennisquiz met petje op en petje af. De vragen gingen mijn petje te boven. Dus toog ik naar huis met een goed gevoel en een gratis petje. Onderweg naar huis terug toch maar even Appie Koop † opgezet: “Kom naar de Lutte en je bent verloren”.

Kijk voor meer informatie over de historische vereniging De Dree Marken ook eens op hun website: www.dedreemarken.nl Naast de dialectavond houden zij ook geregeld andere activiteiten.

Afbeelding
Afbeelding
Ooievaarsnesten spotten tijdens Losserse fietstocht 6 jun., 12:42
Afbeelding
500.000 euro subsidie beschikbaar gesteld voor verbeteren van gevels 5 jun., 14:43
Afbeelding
Jelle van Gorkom motiveert en inspireert na ongeluk 5 jun., 13:28
Afbeelding
Liedjes van Harry Bannink op Festival weekend Phion 3 jun., 14:25
Afbeelding
Afscheid van Johnny Teardrop & The Tissues in de Tuin van Soer 3 jun., 11:10
Afbeelding
Meevaller voor gemeente Losser 2 jun., 16:46
Afbeelding
Stop met roken voordat het te laat is 2 jun., 16:29
Afbeelding
Kunst in de tuin 2 jun., 15:43