Onder meer met een aanhanger met 'nep-drugsafval' werd al eens de waakzaamheid van mensen getest in diverse gemeenten.
Onder meer met een aanhanger met 'nep-drugsafval' werd al eens de waakzaamheid van mensen getest in diverse gemeenten.

Gemeente: pas op voor ondermijning

Algemeen

De gemeente Losser schenkt deze week weer even extra aandacht aan het thema ondermijnende criminaliteit. Hoewel Losser over het algemeen een heel fijne, veilige plek is om te wonen, komt ook zeker hier wel eens iets voor wat niet pluis is. De inwoners zijn de belangrijke oren en ogen voor de gemeente en politie.

LOSSER - Er zijn vormen van ondermijnende criminaliteit die statistisch vaker voorkomen in gemeenten met een buitengebied zoals Losser. Zo is het bekende voorbeeld de wietkwekerij, drugslaboratorium en het dumpen van drugsafval na productie.

Dat gemeenten als Losser een aantrekkelijke plek zijn voor dit soort ondermijnende criminaliteit ligt voor de hand. Immers, een wietkwekerij of drugslab vestigen in een woonwijk is lastig - alerte boeren doen al snel een melding bij de politie of woningcorporatie. In het buitengebied is het toezicht inherent minder en vallen dingen wat minder snel op. Bovendien zijn er in het buitengebied ook de nodige schuren waar men ongestoord kan werken.

Er zijn diverse signalen die kunnen duiden op de aanwezigheid van een drugslaboratorium in de omgeving. Bijvoorbeeld wanneer men een sterke chemische geur ruikt van bijvoorbeeld anijs, amandel, aceton of ammoniak. Ook afzuiginstallaties op het dak, met purschuim dicht gemaakte en afgeplakte ramen of onbekende voertuigen die op rare tijdstippen ergens zijn kunnen aanleiding zijn voor onderzoek.

De gemeente en politie adviseren boeren en andere verhuurders dan ook om alert te zijn op deze criminaliteit. Controleer altijd goed wie de beoogde huurder is. Wanneer deze zich niet identificeren en alleen contant betalen is het overduidelijk geen zuivere koffie. Ook wanneer het gaat om onbekende tussenpersonen zoals verhuurmakelaars en notarissen zou het kunnen gaan om criminelen. Ondermijnende criminaliteit is vaak namelijk een vermenging van de onder- en bovenwereld die lastig aan te pakken is.

Jaarlijks worden zo’n 100 drugslaboratoria opgerold in Nederland, een aantal wat ook al jaren stijgt. Toch is de daadwerkelijke problematiek vele malen groter: voor elk drugslab wat men oprolt, zijn er misschien wel 10 die gewoon door blijven draaien. Nederland is niet voor niets één van de grootste exporteurs ter wereld op het gebied van synthetische drugs zoals speed en XTC.

Verdachte situaties kan men doorbellen naar de politie via 0900-8844 of anoniem, 0800-7000. Men kan hier ook meldingen doorgeven over andere vormen van (ondermijnende) criminaliteit. Denk hierbij aan het witwassen van geld, mensenhandel, gedwongen prostitutie, arbeidsuitbuiting en zorgfraude.

29 februari is een zeldzame datum op onze kalenders.
Column Kaatje Knip: ode aan een best bijzondere (schrikkel)dag 24 feb, 13:33
Hermine is een veelzijdig creatief talent.
Hermine schildert de kleur van de ziel 23 feb, 15:02
Afbeelding
Column: Mopperen op muziek 23 feb, 13:36
Harm en Bianca tijdens een potje Skip-Bo.
Aan de slag als begeleider bij Aveleijn met een werk-leertraject 23 feb, 13:34
We worden steeds ouder én blijven langer zelfstandig wonen. Maar hierdoor neemt ook het valrisico toe.
Slimme vloer moet vallen voorkomen 23 feb, 13:08
Afbeelding
CDA zet vrijwilligers in het zonnetje 23 feb, 11:07
Afbeelding
Subsidie voor woningisolatie 20 feb, 14:59
Afbeelding
Ouderenadviseur geeft praktische informatie 20 feb, 11:51