Het Oranje Fonds is op zoek naar succesvolle buurtinitiatieven die buurtbewoners echt met elkaar verbinden.
Het Oranje Fonds is op zoek naar succesvolle buurtinitiatieven die buurtbewoners echt met elkaar verbinden. Foto: Shutterstock

Oranje Fonds zoekt buurtinitiatieven

Algemeen

Het Oranje Fonds is op maandag 16 januari begonnen met de zoektocht naar drie bijzondere projecten in Nederland en de Cariben die kans maken op een Appeltje van Oranje 2023.

TWENTE - De Appeltjes van Oranje is een initiatief van het Oranje Fonds waarin zij jaarlijks drie prijzen uitreiken aan sociale projecten die zich inzetten voor een inclusieve en betrokken samenleving. Door allerlei maatschappelijk ontwikkelingen, zoals individualisering en vergrijzing, komen sociale relaties onder druk te staan. Initiatieven zoals de Appeltjes van Oranje proberen sociale binding te stimuleren door een prijs toe te kennen aan bijzondere, innovatieve of succesvolle projecten op het gebied van maatschappelijk welzijn. Daarbij staat ieder jaar een ander thema in de spotlight.

Het thema van 2023 is ‘Bruggenbouwers in de buurt’: Succesvolle buurtinitiatieven die buurtbewoners echt met elkaar verbinden. Initiatieven voor en door buurtbewoners, die contact stimuleren tussen buren die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten. Verbondenheid tussen mensen is belangrijk voor het realiseren van een betrokken samenleving, waarin buurtbewoners omkijken naar elkaar en ook naar hun buurt, aldus het Oranje Fonds. Door samen bruggen te bouwen worden de sociale relaties in een buurt versterkt, ontstaat er meer onderling begrip en voelen mensen zich meer thuis in hun buurt. Daarom zet het Oranje Fonds in 2023 de bruggenbouwers in de buurt in het zonnetje.

Het Oranje Fonds
Het Oranje Fonds zet zich samen met sociaal initiatiefnemers in voor een samenleving waarin mensen voor elkaar zorgen en allen gelijke kansen hebben. Zij zetten zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Het fonds werd in 2002 opgericht en was het nationale huwelijksgeschenk aan prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Prijs
De prijs, voor elk van de drie winnaars, bestaat uit een bronzen beeldje dat is ontworpen door prinses Beatrix en een geldbedrag van 25.000 euro. Dit geld kan vrij worden besteed binnen de doelstelling van het sociale project. Met het winnen van een Appeltje van Oranje krijgt de organisatie in de eerste plaats waardering voor het werk en inzet. Daarnaast is het bedoeld om anderen te inspireren.

Dit jaar wordt de prijs in oktober uitgereikt door koningin Máxima in Paleis Noordeinde. In lustrumjaren overhandigt koning Willem-Alexander de prijs. Organisaties kunnen zich tot 24 februari aanmelden om kans te maken op een prijs. Ook is het mogelijk om een buurtinitiatief op te geven via de tiplijn van Appeltjes van Oranje. Aanmelden en tips doorgeven kan via de website van het Oranje Fonds:

www.oranjefonds.nl/appeltjes

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 20 apr, 11:27
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 19 apr, 16:13
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Ook Losser moet zich inspannen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen, om doorstroom in de asielketen op peil te houden.
Gemeenteraad positief over plan opvang Dinkeloord 19 apr, 15:06
Afbeelding
26 kandidaten burgemeester 19 apr, 14:10