Padden treuzelen vaak bij het oversteken van wegen, waardoor ze een groot risico lopen. Een langzamere verkeerssnelheid helpt.
Padden treuzelen vaak bij het oversteken van wegen, waardoor ze een groot risico lopen. Een langzamere verkeerssnelheid helpt. Foto: Shutterstock

Vele vrijwilligers komen weer in actie voor een veilige paddentrek

Algemeen

De jaarlijkse paddentrek start komende maand weer. In de periode van februari tot en met april zijn padden massaal op weg van hun vaste leefgebied naar de wateren waar ze graag voortplanten. Het is een tocht vol gevaren; ze moeten vaak wegen oversteken wat menig pad niet overleefd. Daarom moeten we ze als mensen een helpende hand bieden.

TWENTE - Door een combinatie van factoren gaat het helaas niet zo goed met de gewone pad in Nederland. Waar er in 2005 nog groei zichtbaar was qua padden en kikkers, is dit nu juist omgeslagen naar krimp. Mogelijke oorzaken zijn onder meer de aantasting van hun leefomgeving, landbouwgif, maar ook de toegenomen drukte op wegen en fietspaden waar mensen ook nog eens harder rijden dan voorheen.

Het oversteken van wegen is een risico voor de padden. Dit komt onder meer door hun inherente gedrag; ze zitten het liefst in beschut groen, waardoor een grote, open weg eng is. Het gevolg is dat ze vaak treuzelen tijdens het oversteken. Veel padden komen niet om het leven doordat ze aangereden worden - vaak gebeurt dit juist doordat ze tegen bodemplaten van auto’s gezogen worden door het luchtdrukverschil. Daarom is het juist ook zo belangrijk om de snelheid te matigen wanneer men de borden ‘paddentrek’ ziet die de komende tijd weer geplaatst worden.

Er zijn door heel Nederland werkgroepen actief om padden te helpen bij de veilige oversteek. Zij zetten dan veelal schermen op langs de drukkere paddentrek-routes en helpen de padden vervolgens om over te steken. Met ingegraven emmers worden padden even ‘gevangen’ en vervolgens weer aan de overkant gezet. De vrijwilligers dekken dan ook vaak straatkolken af, aangezien ook deze funest zijn voor padden - ze kunnen er in verdrinken. De werkgroepen werken daarnaast samen door middel van uitwisseling van informatie. Zo is er ook de website www.padden.nu, waar concrete informatie te vinden is over hun werk. De vrijwilligers hielpen in 2020 om ruim 200.000 padden veilig over te laten steken. Ze zijn echter niet overal en altijd aanwezig.

De werkgroepen en natuurorganisaties roepen daarom vooral het verkeer op om alert te zijn rond de paddentrek. Zo is het belangrijk om voorzichtiger te rijden wanneer men het verkeersbord ‘paddentrek’ ziet, wat de komende tijd weer geplaatst zal worden op bekende locaties. Matig de snelheid - ook omdat er wellicht dus vrijwilligers bezig zijn om padden te helpen.

Afbeelding
Kunststof kozijnen, rolluiken en meer 12 uur geleden
Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen voor de natuur.
Losser werkt aan aanleg van nog veel meer kruidenrijk grasland 23 mrt, 14:35
Afbeelding
Meer ruimte voor ondernemers 23 mrt, 14:23
Afbeelding
Zeven woningen op oude plek van Martinusschool 23 mrt, 13:30
Afbeelding
Twente Adventure Race deze zaterdag 22 mrt, 15:00
De afgelopen maanden ontvingen vele kazernes in Twente al hun nieuwe voertuigen. Nu is de kazerne in De Lutte aan de beurt.
Nieuwe tankautospuit voor brandweerkazerne De Lutte 22 mrt, 12:42
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
In stijl het voorjaar in met de jassencollectie van Sans-online 22 mrt, 11:48