De Midwinterhoornwandeling is altijd een geliefd item op de najaarskalender.
De Midwinterhoornwandeling is altijd een geliefd item op de najaarskalender. Foto: Picasa

Midwinterhoorn- wandeling zondag

Algemeen

Het geluid van de midwinterhoorn draagt ver. Wie het eenmaal gehoord heeft en daarnaast bekend is met het Zonnewendefeest, vergeet het geluid nooit meer. Het traditionele midwinterhoornblazen is is al eeuwen oud. Niet voor niets is het midwinterhoornblazen geplaatst op de lijst van het nationaal immaterieel erfgoed van de Unesco.

OLDENZAAL - Jongeren in Oldenzaal en andere gemeenten met een blaastraditie hebben de afgelopen jaren veel interesse gekregen om het midwinterhoornblazen als traditie in stand te houden en voort te zetten. Zo leerden onlangs enkele jeugdigen deze vaardigheid in het kader van het culturele ervaringsproject BoesCoolTuur.

De Advent in blazen, en aankondigen de komst van het Christuskind dat geboren gaat worden. Keer op keer, ieder jaar weer in Adventstijd de boodschap van vrede op aarde verkondigen op de goede plekken in onze Boeskoolstad. Velen met mij zijn dan ook verheugd dat de traditionele Midwinterhoornwandeling met een Verhaal komende zondag 27 november zijn doorgang gaat vinden. 

De Stichting Mirrewinterhoornbloazers Oln’zel organiseert een gezellige Midwinterhoorn Wandeltocht met Verhaal. Traditiegetrouw op de eerste adventzondag kunnen de deelnemers genieten van de klanken van de midwinterhoorn onderweg. Daarnaast zijn er tekeningen van Jan Schoenaker te zien en demonstreren de bloazers onderweg hoe de midwinterhoorns worden gemaakt.

De wandeling kent twee routes van 7 en 11 kilometer door de prachtige natuur van Oldenzaal en omgeving waarbij je onderweg op verschillende plekken groepen midwinterhoornbloazers passeert. Zo’n 40 bloazers uit Oldenzaal en De Lutte verlenen hun medewerking en zullen de oale roop ten gehore brengen. Ook zullen zij je meer vertellen over de traditie van het maken de hoorn en word je aan de hand van tekeningen van Jan Schoenaker meegenomen in het verhaal rond het mindwinterhoornbloazen. Natuurlijk wordt ook de inwendige mens niet vergeten. Deelnemers krijgen onderweg een lekkere consumptie aangeboden en op het eindpunt wacht een overheerlijke kop snert op hen.

Elk jaar trekken honderden mensen de wandelschoenen aan om dit mee te maken! Wil jij dit jaar ook meewandelen? Dat kan! De wandeling start bij het NS treinstation in Oldenzaal waar voldoende parkeergelegenheid is. In de voorverkoop kun je je startbewijs kopen bij Oldenzaal Promotie. De kosten zijn €4,00 voor een volwassene; dit is inclusief een boekje over de wandeling en omgeving, consumptie en kop snert op het eindpunt. Kinderen betalen € 3,00. Koop je je startbewijs bij de start? Dan kost het een euro meer!

Je hebt de vrijheid om de wandeling te starten op het tijdstip dat je zelf uit komt. Bij de 7 kilometer route kun je vertrekken tussen 10.30 en 14.00 uur en bij de 11 kilometer route tussen 10.30 en 13.00 uur. De wandeling met het verhaal is geschikt voor jong en oud dus koop een kaartje, trek de wandelschoenen aan en ga op zoek.... naar de oale roop! Deze wandeling wordt mogelijk gemaakt door de wandelgroep van Oldenzaal Promotie en de stichting mirrewinterhoornbloazers Ol’nzel. “We zijn blij dat we dit jaar weer een wandeling mogen organiseren. De blazers hebben er zin in om hun verhalen te vertellen en de oale roop te laten klinken. Men rekent op een grote opkomst.” aldus een bijzonder enthousiaste Robert Brinker, veurman van de bloazers.

Gerard Lansink.
Afbeelding
Help vogels met een nestkastje dit voorjaar 29 jan, 12:18
Afbeelding
Oranje Fonds zoekt buurtinitiatieven 29 jan, 10:17
Afbeelding
Pur Sang op zoekt naar projectkoorleden 28 jan, 14:47
Afbeelding
Cursus peuters en driftbuien 28 jan, 13:45
Afbeelding
OV-spreekuur Losser: 9 februari 28 jan, 13:40
Afbeelding
Maak je outfit iets spannender met Geisha 28 jan, 11:41
Afbeelding
Wees voorzichtig met ID-kopieën 27 jan, 16:43
Afbeelding
Hotel-restaurant het Ros van Twente weer in de prijzen 27 jan, 15:42