Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen voor de natuur.
Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen voor de natuur.

Losser werkt aan aanleg van nog veel meer kruidenrijk grasland

Duurzaamheid

Met een bijdrage van 10.000 euro aan de actie ‘Kruidenrijk grasland’ helpt de gemeente Losser haar boeren (veehouders) te verduurzamen. In combinatie met een eigen bijdrage van de boeren kan met dit geld 70 hectare regulier grasland omgezet worden naar kruidenrijk grasland. 

LOSSER - Kruidenrijk grasland is goed voor de biodiversiteit en heeft minder kunstmest nodig dan standaard grasmengsels. LTO Noord, afdeling Noordoost Twente, is erg blij met deze steun. LTO-bestuurder Martin Oldenhof: “Met deze actie laten we zien dat de agrarische sector thema’s als biodiversiteit serieus neemt. Met ‘kruidenrijk grasland’ zetten we stappen op dit thema. Boeren nemen vrijwillig deel, kruidenrijk grasland is immers niet geschikt voor elk boerenbedrijf.”

Belangrijk thema

Milad Lahdo, wethouder gemeente Losser: “Het verbeteren van de biodiversiteit is een belangrijk doel voor onze gemeente. En dan is het mooi om te zien dat Urgenda en LTO op dit punt de handen ineen hebben geslagen. Als gemeente Losser dragen we graag ons steentje bij om van deze actie een blijvend succes te maken.”

1.001 hectare

LTO Nederland en Urgenda zijn eind september 2020 een samenwerking aangegaan om boeren te helpen met verduurzamen. De actie ‘1.001 hectare’ werd opgezet. Dankzij financiële ondersteuning van donateurs zoals Losser krijgen deelnemende boeren een korting op kruidenrijke grasmengsels. Hierdoor komt de prijs in de buurt van standaard grasmengsels met meer monocultuur. Inmiddels doen meer dan 1.400 boeren in Nederland mee. Kruidenrijk grasland: goed voor de biodiversiteit Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen. Het zijn veel verschillende (bloeiende) kruiden en grassen.Dat is goed is voor het bodemleven en insecten. Meer insecten zorgen voor meer vogels.Vlinderbloemige planten in het grasland binden stikstof uit de lucht. Het diepere wortelstelsel van kruidenrijke grassoorten zorgt voor een betere waterberging.

Revenge had weer mooie prestaties om trots op te zijn.
Succes voor twirlsters Revenge 13 minuten geleden
King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 1 uur geleden
De intocht van de loop in 2015.
Het Bevrijdingsvuur komt naar Losser dankzij Iphitos en DSR 1 uur geleden
Dronebeeld van de rommelmarkt afgelopen jaar.
Rommelmarkt Lutheria 20 mei 2 uur geleden
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 20 uur geleden
Afbeelding
Van alles te beleven op Koningsdag in Losser 23 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 23 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe editie toeristenkrant 23 uur geleden