Afbeelding

Column: Parkeergeld

Algemeen

Het college heeft een probleem met 1 van de eigenaren van de Van Heekgarage. In een voorstel aan de gemeenteraad vragen B en W akkoord te gaan met de aankoop van een deel van de
parkeergarage. Dat deel huurt de gemeente nu voor een gulden (ja, 1 gulden) per jaar tot 2032.

Even verderop staat trouwens 1 Euro, maar een kniesoor die daarop let. Daarmee wordt het aandeel van de gemeente groter en haar positie sterker ten opzichte van de andere eigenaar van de grootste parkeergarage onder de grond in West-Europa; het Holland Casino. De aankoop gaat om het oostelijk deel van de garage onder de Primarktoren en in eigendom van een pensioenfonds. Waarmee de gemeente overigens een conflict heeft over gemaakte kosten voor beheer en onderhoud. Nu ligt er een akkoord voor aankoop door de gemeente. Dat kost geld, 1,7 miljoen om precies te zijn. Maar geen centje pijn. Dat betaalt het Parkeerbedrijf wel even.

Zouden er nog meer van dergelijke potjes zijn? Handig. Moet een dergelijk bedrag niet gewoon in de algemene reserve worden gestort? Wat is hier raar? In elk geval dat een gemeentelijk bedrijf zo maar bijna 2 miljoen op de plank heeft liggen is raar en je krijgt het gevoel dat er meer achter zit, dan "toys for boys". Zo te zien wil het parkeerbedrijf een groter deel van de garage in eigendom, meer zijn dan uitvoerder van beleid en grotere winsten voor de gemeente binnenslepen. We zijn terug bij af. Enschede is economisch gezien door diepe dalen gegaan. Eén van de oorzaken was het "projectontwikkelaartje spelen" door de gemeente met als motto "wat een projectontwikkelaar kan, kunnen wij beter." Hele fabrieksterreinen werden opgekocht en in de wacht gezet. Heeft miljoenen gekost en we hebben nog te lijden onder de blunders van ambtenaren, die dachten goud voor hun baas op te graven. Ambtenaren kun je niet zo maar promoveren tot grootverdieners. Ze zijn niet voor niets ambtenaar en werken met geld van "the man in the street", de ondernemer werkt met eigen geld en dat maakt een groot verschil. Om welk deel van de garage gaat het eigenlijk? Het deel onder de Prismarktoren. Volgens mij één van de rustigste en sjiekste delen van de parkeergarage. Meer parkeerhavens dan parkeerplekken.

Kop van Overijssel associeer ik met makelaars/vastgoedbeleggers. Een nieuw appartement inclusief eigen parkeerplek in hartje Enschede is natuurlijk goud waard. Of zou het een zogenaamd ABC-tje zijn; op het moment van aankoop wordt het gelijk doorverkocht. Schoenmaker hou je bij je leest, want de winst van de parkeergarage is ook gemeenschapsgeld.

Jan Visser

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Afbeelding
Startschot voor nieuw seizoen Muziekkoepel 20 apr, 11:27
Afbeelding
Looptraining voor de jeugd in De Lutte 19 apr, 16:13
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Ook Losser moet zich inspannen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen, om doorstroom in de asielketen op peil te houden.
Gemeenteraad positief over plan opvang Dinkeloord 19 apr, 15:06
Afbeelding
26 kandidaten burgemeester 19 apr, 14:10