Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin. Foto: Shutterstock

SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk

Algemeen

Recentelijk heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) het rapport “Investeren in vitale ouderen” uitgebracht. Het rapport beschrijft hoe geïnvesteerd kan worden in de kwaliteit van leven van senioren. 

TWENTE - Het SCP stelt voor om niet naar leeftijden van mensen, maar naar hun levensfasen te kijken. Waar de een met 70 jaar al dagelijks zorg nodig heeft, is de ander met 90 jaar nog actief en veel vrijwilligerswerk aan het doen. Met een kwart van de senioren gaat het minder goed. Deze groep heeft gezondheidsklachten, ontbeert een sociaal netwerk en voelt zich vaker eenzaam. Driekwart van de populatie is echter vitaal en doet actief mee in de samenleving.

Investeren in beleid

Het huidige beleid is gericht op de groep senioren waar het minder goed mee gaat en die zorg nodig heeft. Vanwege de vergrijzing en de grote personeelstekorten is het belangrijk na te denken hoe de zorg houdbaar en betaalbaar blijft. De onderzoekers van dit SCP-rapport geven daarom een advies aan de overheid: Investeer in beleid voor de actieve en vitale senioren. Stimuleer, faciliteer en zorg dat deze senioren langer vitaal kunnen blijven, want zo kan de fase waarin ze zorg en ondersteuning nodig hebben, worden uitgesteld.

Significante voordelen

De voordelen zijn evident. Naast betekenisvol vrijwilligerswerk worden de minder vitale senioren ondersteund, wat minder druk op de zorg geeft en daarmee de kosten kan drukken. Beleidsmatig Investeren in vitale senioren zorgt dan ook voor veel maatschappelijke voordelen. Kortom, een belangrijk thema voor de toekomst.

Lees het volledige rapport: https://www.scp.nl/actueel/nieuws/2024/03/05/investeren-in-vitale-ouderen-verlicht-druk-op-de-samenleving

Onderzoekers: Crétien van Campen, Jurjen Iedema, Jos de Haan

Afbeelding
Diverse activiteiten rond vrijheid en vrede in Losser dit weekend 7 uur geleden
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 8 uur geleden
Het Syrisch Orthodox vrouwenkoor Oldenzaal zal ook optreden. Ze houden de Aramese vlag vast. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Graan en Korenfestival op zaterdag 11 mei in Oldenzaal 10 uur geleden
Afbeelding
Hart van Losser lezen wanneer jij dat wilt! 14 uur geleden
Afbeelding
Inzamelactie voor goed doel 30 apr, 13:29
Afbeelding
Terugblik Koninklijke Onderscheidingen in Losser 30 apr, 11:54
Oldenzaalse Smartlappenzangers
Smartlappenzangers in muziekkoepel Overdinkel 30 apr, 08:34
Ontdek al wandelend de mooie natuur in en om De Lutte. Er zijn tochten van 5 tot 35 kilometer uitgezet.
Wandel mee op Bevrijdingsdag met de gezellige Heurnetocht 29 apr, 11:19